Două magazine româneşti din Londra – ținta unor insulte: „Plecați acasă“

Două magazine româneşti din Burnt Oak, Londra, au fost ţinta unor atacuri cu mesaje de tip xenofob: „Plecaţi acasă, luaţi-vă ţiganii cu voi“. Unul dintre antreprenori spune că iniţiatorii mesajelor trimise printr-o scrisoare sunt nişte „analfabeţi“, relatează secţia română a Radio France International.

Covrigăria Kroky a fost deschisă recent la Londra de Liviu Chiroșcă, precizând că până acum a fost primit bine de către localnici. El a primit recent un mesaj de corespondență xenofob, de intimidare.

Nu v-aţi îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceţi în România – cu ţiganii voştri. Nu sunteţi bineveniţi aici. Şi niciodată nu veţi fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulţi dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră ţară.

Numai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine şi magazine ponosite de mărunţişuri (niciun magazin din zona respectivă nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.

Veți avea doar români în magazinul vostru şi sper să nu rezistaţi mult şi putem să vedem duşi.

Plecaţi odată!”, este textul scrisorii publicate de către jurnalistul Petru Clej pe rfi.ro.

Este a doua oară când primesc astfel de mesaje. Dacă sunt englezi, aceştia sunt analfabeţi”, a precizat Liviu Chiroşcă.

Şi Nicolae Caminschi, originar din Republica Moldova, a primit un astfel de mesaj, acesta având o firmă de contabilitate pe aceeaşi stradă.

Ambasada României din Marea Britanie a reacționat la aceasă întâmplare şi a postat un mesaj al ambasadorului Dan Mihalache.

Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord Dan Mihalache

Regret şi condamn situaţii de genul celor semnalate în mass-media şi reiterez faptul că autorităţile britanice ne-au asigurat că cetăţenii români, asemeni celorlalţi cetăţeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi potrivit prevederilor legislaţiei britanice”, a precizat ambasadorul Dan Mihalache.

În acest context, reiterez îndemnul nostru ca cetățenii români să sesizeze incidente din categoria celor menționate mai sus atât autorităţilor britanice competente, cât şi Ambasadei României la Londra, având la dispozție adresa de email londra.sesizari@mae.ro sau numărul de telefon 07738716335 (disponibil 24/7).