lacul-belis-gunoaie

FOTO: Lacul Belis din Muntii Apuseni, sufocat de gunoaie. 3.500 de saci au fost stransi in doua zile

Unul din cele mai frumoase lacuri din Romania a fost acoperit de gunoaie si pet-uri. Mai multi voluntari si-au unit fortele si au reusit sa stranga in doua zile 3.500 de saci cu gunoaie si pet-uri. Voluntarii, in numar de 20 fac parte din Clubul Aplin Roman Filiala Cluj si Master Adventure, conform Romsilva.

Octavian Berceanu, seful Garzii de Mediu a declarat pentru Digi24 ca astfel de situatii sunt intalnite in toata tara, in special unde NU exista  contracte de salubritate, cu toate ca primariile sunt obligate sa aiba.

lacul-belis-saci-peturi

Asta se intampla deoarece in amonte, primariile arunca, sau perimit cetatenilor sa arunce deseurile in spatele caselor, langa un parau sau langa un loc mai greu accesibil unde nu te vede lumea. De fapt, asta se intampla in toata tara, unde nu exista servicii de salubritate cu toate ca obligatia le revine primarilor.

In tara am organizat mai multe controale in urma imaginilor primite de la astfel de depozitari ilegale masive, in Corabia, Olt, unde mii de metri cubi au fost aruncate la marginea orasului, aproape de Dunare, cand aceasta zona ar trebui redata turismului.

lacul-belis-voluntari

Autoritatile locale nu au comentat nimic momentan, dar faptul ca nu avem servicii de salubritate, intra in sfera ilegala a activitatilor unor UAT-uri si a unor primari care ar trebui amendati rapid. Cand ai depozitari de mii de metri cubi aproape de Bucuresti, langa Dunare sau o comuna de munte, e impardonabil„, a declarat Berceanu.