inrolare armata

Romanii care REFUZA incorporarea in armata in caz de razboi sau stare de asediu, RISCA sa ajunga dupa gratii

Criza din tara vecina, Ucraina, a pus sub semnul intrebarii posibilitatea mobilizarii trupelor pe teritoriul Romaniei. Atat barbatii cat si femeile se pot oferi voluntari pentru serviciul militar. In caz de razboi sau stare de asediu, armata devine obligatorie pentru barbati.

Romanii care isi provoaca rani, falsifica documente sau cauta alte solutii pentru a se sustrage de la incorporarea in armata in caz de razboi sau stare de asediu, risca pana la sapte ani in spatele gratiilor.

Conform Codului Penal din 2009, intrat in vigoare in 2014, persoanele care refuza incorporarea in armata, in cazul solicitarilor in scris formulate de autoritati, reprezinta o infractiune.

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, in timp de razboi sau pe durata starii de asediu isi provoaca vatamari integritatii corporale sau sanatatii, stimuleaza o boala sau o infirmitate, foloseste inscrisuri false sau orice alte mijloace, in scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani„.

Conditiile pentru incorporarea barbatilor in armata 

Art. 3. – (1) Serviciul militar se indeplineste de catre cetatenii romani, barbati si femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, in formele prevazute de lege.

(2) Serviciul militar se indeplineşte in urmatoarele forme:

 • activ;
 • alternativ;
 • in rezerva.

(3) Serviciul militar activ se indeplineste in calitate de:

 • militar profesionist;
 • militar în termen;
 • elev sau student la institutiile de invatamant din sistemul de aparare si securitate nationala, cu excepţia elevilor liceelor si colegiilor militare;
 • soldat sau gradat voluntar.

Serviciul militar in rezerva se indeplineste in calitate de:

 • rezervist voluntar;
 • rezervist.

La declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 şi 35 de ani, care indeplinesc conditiile pentru a savarsi serviciul militar, conform observatornews.ro

Cei care se sustrag de la incorporare risca sa ajunga dupa gratii

Articolul 432 Cod Penal: Sustragerea de la serviciul militar în timp de război

Fapta persoanei care, in timp de razboi sau pe durata starii de asediu, isi provoaca vatamari integritatii corporale sau sanatatii, simuleaza o boala sau o infirmitate, foloseste inscrisuri false sau orice alte mijloace, cu scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

Articolul 435 Cod Penal: Neprezentarea la încorporare sau concentrare

 1. Neprezentarea la incorporare, concentrare sau mobilizare in timp de război sau pe durata starii de asediu, in termenul prevazut in ordinul de chemare, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
 2. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si neprezentarea celui incorporat sau concentrat la unitatea la care a fost repartizat, precum si a celui care, executand potrivit legii serviciul alternativ, nu se prezinta in termen la angajator.
 3. Termenele de prezentare prevazute în alin. (1) si alin. (2) se prelungesc cu 10 zile, in cazul în care cel chemat se afla in strainatate.